torstai 21. lokakuuta 2010

Eurosetelit, hyvät tiet ja pienet verot




Jonkin verran tyydytystä ja vastinetta maksamilleni verorahoille saan, kun ajelen autollani täältä Albunuelasista aurinkorannikolle upeita maisemia halkovien viaduktien ja vasta asfaltoitujen tasaisten moottoriteiden kautta. Siniseksi maalatut kaiteet hohtavat uutuuttaan. Voin sieluni silmin nähdä, kuinka väylät on suorastaan päällystetty Suomestakin peräisin olevilla tuhannen euron seteleillä.

Toissa päivänä tiistaina ajoimme Marbellaan ja Esteponaan. Sieltä teimme retken myös ympäröiville vuorille Rondaan. Heti Malagan jälkeen tuli vastaa jo 70-luvulta asti suomalaisille etelänmatkaajille tutuksi tullut suorastaan legendaarinen Torremolinos ja maksullinen moottoritie 3,85 euroa suuntaansa. Maksullisia teitä täällä ei kuitenkaan tunnu olevan yhtä paljon kuin esimerkiksi Ranskassa tänne ajaessamme. Myös maisemat ja rakennukset teiden varsilla muuttuivat länteen ajettaessa vauraammiksi. Upeat golfkentät seurasivat toisiaan. Niiden läheisyydessä sijaitsevat hotellit tuntuivat varsin kylmiltä ja kasarmimaisilta viehättävään maurilaiseen vuoristokylään tottuneen silmiin.
Menimme Esteponassa yhteen niistä noutamaan siskoni Ulla ajelulle. Hän oli siellä viikon golflomalla ystävänsä kanssa. Pistäydyimme ennen Rondaan lähtöä rikkaiden ja kuuluisuuksien satamasta tunnetun Marbellan rantakadulle kahville ja seuraamaan kadun elämää ja keskustelimme mm golfviikon tapahtumista.
Sinikan kanssa vakuutuimme, ettei golfhotelleissa asuminen ollut meille se juttu, vaikka olenkin jonkin verran harrastanut golfia ja omistan ns. green card´in. Marbellaan Malagasta ajellessamme ohitimme myös Fuengirolan, suomalaisten tukikohdan. Siellä kuulemani mukaan asuu yli 4000 suomalaista pysyvästi ja heille on sinne rakennettu omat kirkot ja koulut. Siellä on ravintoloita, joissa saa lihapullia ja muuta suomalaista ruokaa, käydä tansseissa, missä on vain suomalaisia yms. Tuskin uskallan kysyä kuinka monta suomalaista saunaa sieltä löydät.

Todennäköisesti Fuengirolan suomalaisista suuri osa on sinne kylmää Suomen talvea pakoon lähteneitä eläkeläisiä, jotka maksavat Suomen verotusta alemmat veronsa sinne ja käyttävät
hyväkseen Espanjan edullisia terveydenhuoltopalveluja. Tunnen tuttavapiirissäni joitakin tapauksia. En yhtään ihmettele, että Espanjan aurinkorannikolla on valtavan suuri eläkeläisten armeija, joka on hyvin kansainvälinen. Sitä tukivat havaintoni Marbellan rantakadulta ja Nerjan Euroopan Balconílta sekä Käyntini Malagan lentokentällä vieraitamme vastaanottaessa.
Kuulemani mukaan jopa täällä Sierra Nevadan Albunuelasissa noin 1000 asukkaan kylässä on 60 englantilaisten omistamaa asuntoa. Heistä toki aivan kaikki eivät ole eläkeläisiä.

Olen tätä ratkaisua ajatellut myös omalta kohdaltani. Mutta meikäläisen mahdollisuudet asettua pysyvästi tänne asumaan ja nauttimaan alhaisen verotuksen ja hyvän sosiaaliturvan eduista ovat taloudellisesti rajoitetummat kuin yksityisen sektorin eläkeläisillä. Tämä johtuu siitä, että valtion virkamiesten eläke maksetaan Suomeen ja verotetaan sen lainsäädännön mukaisesti. Onkohan tämä sopusoinnussa perustuslain kanssa, jonka mukaan kansalaisten tulee olla yhdenvertaisia lain edessä. Olisikohan asia sen väärtti, että siitä tulisi keskustella EU:n tuomioistuimessa? :) .

Markku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti